Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Anzegem moet kiezen tussen pest of cholera

Anzegem moet kiezen tussen pest of cholera

Nieuws
08/10/2020

Al jaren zijn er verkeersproblemen in de Kerkstraat. Veel vrachtverkeer zoekt vanaf de E17 in Waregem zijn weg naar Oudenaarde via de dorpskern en dat zorgt voor verkeersonveilige situaties. Om die problemen aan te pakken is er volgens het Agentschap Wegen en Verkeer een ringweg nodig, iets wat de gemeente niet ziet zitten.

Onteigening van 54 huizen

Al enkele jaren is er in Anzegem hevig protest tegen die eventuele ring. Het laatste voorstel, met een kostprijs van zo'n 120 miljoen euro, werd in 2018 verworpen door het gemeentebestuur. Daarop kwam het Agentschap Waterwegen en Verkeer (AWV) met het voorstel de Kerkstraat te verbreden, ten koste van 54 huizen. Die zouden onteigend worden.  Een aantal daarvan staat nu al leeg, maar lang niet allemaal.  En voor de bewoners is dat absoluut geen aangenaam verhaal.

Nu is het aan de gemeente om te kiezen. Dat gebeurt op 13 oktober.

Bewoners Kerkstraat verbijsterd

Anja Vanheuverbeke van krantenwinkel ‘t Cursiefje in Kerkstraat Anzegem zit in zak en as. Ook haar pand staat op de lijst van de woningen die worden onteigend. Ze baat de zaak al 23 jaar uit.

"Plotseling heb je geen vooruitzichten meer", zegt ze. "Je weet niet wat je moet doen. Je kan je huis en winkel niet meer verkopen. Als het onteigend wordt, heb je geen kans meer. Je kan niet verder vooruit. Wanneer gaan we het zeker weten? We weten het niet, ja."

Ook Rik Colman vindt het een schande. Hij is oppositieraadslid bij CD&V-Eendracht en zijn woning in de Kerkstraat wordt ook misschien onteigend.

"Het is ongelooflijk dat iemand zoiets durft voorstellen. Waar iedereen bezig is met verkeersveiligheid en kernen die leuke buurten zijn, dan gaan wij hier meer dan 50 woningen onteigenen. We treffen zo tweehonderd mensen in een straat met drie scholen met 1.000 leerlingen. Daar gaan wij dan een snelweg doortrekken. Onvoorstelbaar", zegt Rik Colman.

Lees ook:

 

Auteurs: 
Redactie