Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Belgomilk riskeert boete voor arbeidsongeval

Belgomilk riskeert boete voor arbeidsongeval

Nieuws
12/09/2018

Het slachtoffer verloor twee vingerkootjes toen hij met zijn hand in een kolomboormachine belandde. Het arbeidsauditoraat vorderde 48.000 euro boete.

De jobstudent was pas enkele dagen aan de slag toen hij op 6 juli 2017 de boorkop van zijn machine moest vervangen. Toen de jongeman daarna de boormachine even wilde testen, ging het mis. Zijn handschoenen werden gegrepen door de machine, waardoor twee vingerkootjes geamputeerd werden. Daarnaast liep het slachtoffer enkele gebroken vingers en een gebroken onderarm op.

De burgerlijke partij stelde een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro voor. Een gerechtsdeskundige zal de precieze schade moeten onderzoeken.

Het onderzoek bracht duidelijke gebreken in het welzijnsbeleid van het bedrijf aan het licht. Van de bewuste machine was nooit een risicoanalyse uitgevoerd en er waren dus ook geen preventiemaatregelen genomen. Het arbeidsauditoraat vorderde een geldboete van 48.000 euro.

Belgomilk betwistte de feiten niet en stak de hand in eigen boezem. Volgens de verdediging was er in de jaren voor het ongeval weinig veranderd op de garage-afdeling, waardoor die afdeling minder aandacht had gekregen. Na het arbeidsongeval werden alle veiligheidsprocedures wel vervangen en aangepast. De advocaat van het bedrijf vroeg om een milde bestraffing. De rechter doet op 10 oktober uitspraak.

Auteurs: 
Belga