Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Broederschool wint Award 'Gastvrije school'

Broederschool wint Award 'Gastvrije school'

Nieuws
28/03/2017

Van dinsdag 4 oktober tot en met vrijdag 7 oktober, organiseerde de Broederschool van Roeselare haar project “Vluchtroute”, dat een sportief zowel als een historisch luik omvat. Het hele project situeerde zich in de herdenking van Wereldoorlog I, maar maakt ook een stevige link met de actualiteit: de vluchtelingenproblematiek.

Sportief

Een vijftigtal leerlingen én leerkrachten van de school nam gezamenlijk de uitdaging aan te lopen van Geel naar Roeselare: een afstand van meer dan 200 kilometer. Symbolischer kon niet: het is de omgekeerde route die de honderden vluchtelingen tijdens WO I vanuit Roeselare naar diverse gemeentes in België hebben afgelegd. Een soort van terugkeer dus, honderd jaar na de feiten.

Historisch

Het tweede luik van het project omvatte de historische uitdieping van de vlucht van Roeselarenaars. Samen met een groep van zesdejaars leerlingen, werkte leerkracht Johan Delbecke aan een bundeling van de verhalen uit die Roeselaarse evacuatie. Die publicatie zal verschijnen in het voorjaar van 2017.

De bedoeling was om leerlingen bewust te maken van de vluchtelingenproblematiek tijdens WOI én vooral om door tal van activiteiten de link te leggen met de huidige vluchtelingenproblematiek.

Auteurs: