Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dolfijn Ori (7) sterft in Boudewijn Seapark

Dolfijn Ori (7) sterft in Boudewijn Seapark

Nieuws
06/06/2023

Dolfijn Ori overleed begin januari in het Boudewijn Seapark. Het dier was slechts zeven jaar oud en werd in het kader van een kweekprogramma geboren. Het dier stierf op vrij jonge leeftijd, want dolfijnen worden in het wild gemiddeld twintig jaar oud. In gevangenschap worden ze doorgaans iets ouder. 

Dierenrechtenorganisatie Bite Back zegt dat het park zelf niet naar buiten kwam met de dood van het dier. "Het verbaast ons dat het dolfinarium hier niet zelf over gecommuniceerd heeft. Ze hadden bijna een half jaar de tijd hiervoor", klinkt het bij Bite Back. "Het lijkt ons dat het park moedwillig de dood van de jonge dolfijn stil wilde houden, omdat ze weten dat het dolfinarium al onder vuur ligt. Een dood dier zou hun imago op dit moment geen goed doen."

Overlijden gemeld

Boudewijn Seapark spreekt dat tegen. "Wij hebben het overlijden gemeld via de officiële weg aan de bevoegde instanties, zoals het hoort", klinkt het. Het dolfinarium bevestigt dat het dier een oorontsteking en een hersenontsteking had. "Dat bleek uit de autopsie. Er is echter geen duidelijke doodsoorzaak vastgesteld." 

Naar aanleiding van het overlijden herhaalt Bite Back de vraag om een verbod op dolfinaria in Vlaanderen. "Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verklaarde in 2019 gewonnen te zijn voor een uitdoofbeleid, maar hij handelde hier tot nu toe niet naar. Voor het zomerreces van juli zou hij een beslissing maken over de toekomst van dolfinaria in ons land. Wij hopen dat het uitdoofbeleid geen uitstelbeleid wordt."

Auteurs: 
Jeroen Vercruysse - Belga