Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Filterblokkade tegen hoogspanningslijn in Lichtervelde

Filterblokkade tegen hoogspanningslijn in Lichtervelde

Nieuws
14/05/2019

Het actiecomité heet toepasselijk ‘Geen hoogspanning langs autosnelweg E403’. Rond half zes vanmorgen verzamelden ze aan De Voerman, om daarna aan beide kanten van de snelweg het verkeer met mondjesmaat door te laten. Ze vrezen -als de hoogspanningslijn in hun buurt passeert- voor gezondheidsproblemen. De betogers komen uit Lichtervelde, maar ook uit de ruimere regio, allemaal plaatsen waar de hoogspanningslijn mogelijk zou kunnen passeren. (lees verder onder de foto)

"We hebben zowel de gemeentebesturen als Elia gecontacteerd, maar de gemeentes verstoppen zich achter Elia en de netwerkbeheerder stelt alles heel erg rooskleurig voor", zo vertelt initiatiefnemer en Lichterveldenaar Franky Snaet. "Maar wij willen gehoord worden, dus vandaar deze actie."

De boeren vrezen voor de effecten op hun vee en de gewassen, en er zijn onderzoeken die suggereren dat er een verhoogd risico is op leukemie bij kinderen. Volgens Snaet zijn er nochtans alternatieven voor de lijn van 380 kilovolt langs de E403. "Ze zouden bijvoorbeeld de stroom landinwaarts kunnen brengen via ondergrondse kabels. Maar dat kost natuurlijk ook meer geld."

(lees verder onder foto)

Traject nog vaag

De plannen zijn voorlopig nog erg vaag, het zogenoemde Ventilusproject zou ten vroegste in 2022 starten, het traject dat die hoogspanningslijn zal volgen ligt zelfs nog niet vast.  Die nieuwe lijn moet stroom van windparken op zee naar het binnenland transporteren.

Vanavond is trouwens de eerste inforavond over Ventilus, in Oostende, pas volgende maand is Lichtervelde zelf aan de beurt. De actievoerders willen ook in Oostende actie voeren.