Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Foorkramers veroordeeld na arbeidsongeval Nieuwpoort

Foorkramers veroordeeld na arbeidsongeval Nieuwpoort

Nieuws
12/06/2019

Het ongeval gebeurde begin september 2016. Bij de afbraak van het reuzenrad op de Zeedijk in Nieuwpoort brak een stalen kabel doormidden. Daardoor bengelden twee arbeiders bovenaan het reuzenrad. Een 28-jarige Nederlander viel 4 meter naar beneden en raakte gewond aan rug en ribben. Zijn Roemeense collega raakte lichtgewond aan de schouder. (lees verder onder de foto)

Het onderzoek wees uit dat de stekker van de verlichting tussen een kabel en het kabelwiel was beland. Daardoor was het evenwicht zoek en knapte een andere kabel. Bij een latere controle bleek ook dat de kabels niet goed waren vastgemaakt met bouten.

Geen instructies voor veiligheid

Volgens het arbeidsauditoraat waren de foorkramers duidelijk verantwoordelijk voor de onveilige situatie. "De slachtoffers kregen helemaal geen instructies rond veiligheid. De beklaagden lieten te veel aan het toeval over", zei Filiep De Ketelaere. De man van 37 uit Destelbergen werd in 2007 en 2015 al veroordeeld voor arbeidsongevallen. Voor hem vorderde het openbaar ministerie 12.000 euro geldboete. Een Nederlandse foorkramer van 43 had nog een blanco strafblad en kreeg 7.200 euro boete voor zijn aandeel in de feiten.

De beklaagden stelden dat het om een spijtig ongeval ging en vroegen de vrijspraak. Ondertussen deden ze volgens de verdediging wel investeringen om veiliger te kunnen werken.

Lees ook:

 
 
Auteurs: