Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Frans opvangkamp op 6 km van Heuvelland

Frans opvangkamp op 6 km van Heuvelland

Nieuws
01/08/2017

Het leegstaand hotel met 300 bedden bevindt zich op amper 6 kilometer van de grens met Heuvelland.

Het noorden van Frankrijk, en dan vooral de regio Calais, krijgt weer te maken met een grote toeloop van migranten die hopen het Kanaal te kunnen oversteken. "Wij willen de slechte ervaringen van het verleden niet herbeginnen", zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb. Daarom open er twee nieuwe opvangcentra, waarvan dus een in Belle.

Waakzaam

De provincie West-Vlaanderen en de gemeente Heuvelland zullen al de komst van twee migrantencentra in het noorden van Frankrijk nauwlettend in de gaten houden. Dat zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé die snel duidelijkheid wil van de prefectuur van Pas-de-Calais, maar grote zorgen maakt de provincie zich niet. "We hebben weet dat heel wat migranten blijven zwerven rond Calais, Duinkerke en Steenvoorde. Onze lokale politiediensten volgen alles dagdagelijks op en monitoren de regio", aldus gouverneur Decaluwé.

De gouverneur en de burgemeester van Heuvelland Marc Lewyllie hebben vandaag overleg met respectievelijk de perfect van Nord-Pas-de-Calais en de burgemeester van Belle.

Ook Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaat met zijn Franse collega overleggen over de twee nieuwe centra voor migranten. Hij is naar eigen zeggen waakzaam voor 'spillover'-effecten. "Frankrijk stippelt zijn beleid natuurlijk autonoom uit, maar wij houden ons aan onze politiek om er alles aan te doen om tentenkampen te vermijden", zegt Jan Jambon. "Ik zal contact opnemen met Gérard Collomb. Intussen monitoren we mogelijke 'spillover'-effecten, zoals we dat al sinds de crisis in Calais doen."

 

 

Auteurs: