Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geldboete voor Joris Ide na arbeidsongeval

Geldboete voor Joris Ide na arbeidsongeval

Nieuws
09/05/2018

Op 10 november 2015 raakte een man uit Dudzele met zijn hand geplet in de pletswalsmachine waarmee stalen platen gemaakt werden. Het slachtoffer onderging in totaal bijna 15 operaties en verbleef ongeveer zes weken in het ziekenhuis. Na enkele operaties bleek echter dat zijn hand niet meer gered kon worden en daarom geamputeerd moest worden. R.D. kreeg een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro toegewezen. Er werd een deskundige aangesteld om de precieze schade te onderzoeken.

Geen juiste opleiding

Het arbeidsauditoraat merkte op dat de staalproducent geen rekening hield met de gevaren van de machine. Zo werd in 2005 al vastgesteld dat het risico om gekneld te geraken bestond. Datzelfde risico bleek ook bij een nieuwe controle in 2011. Bovendien kreeg de arbeider geen opleiding om aan die productielijn te kunnen werken.

De verdediging gaf toe dat de machine eigenlijk niet geschikt was. "Er was wel een afschermingskap geplaatst, maar achteraf bekeken bleek dat niet voldoende", pleitte de advocaat van het bedrijf. Toch werd ook gewezen op de rol van het slachtoffer zelf. Die zou immers de instructie gekregen hebben om niet in te grijpen terwijl de machine nog werkte. Ten slotte wierp de verdediging op dat Joris Ide de gevaren ondertussen wel heeft aangepakt.

Auteurs: 
Belga