Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grootste biovarkensboerderij ligt in Ruiselede

Grootste biovarkensboerderij ligt in Ruiselede

Nieuws
08/01/2019

"Als Colruyt Group willen we lokale Belgische producten in de markt brengen. Het aanbod biovarkensvlees in België is klein, dus moeten we bijkomend importeren. Daar komt nu verandering in", zegt Stefan Goethaert, algemeen directeur van Fine Food, de productieafdeling van Colruyt Group.

De vraag naar biologisch varkensvlees overstijgt het plaatselijke aanbod. Hapro, dat ondersteuning biedt aan ondernemers in de varkenssector, ging op zoek naar partners en kwekers die de omschakeling wilden maken, maar vond die niet. En dus nam ze het heft zelf in handen met BioVar.Be, de eerste biovarkensboerderij die op grote schaal biovarkens kweekt. (lees verder onder de foto)

Zeugen krijgen naam

Daarvoor werd een gloednieuwe, hoogtechnologische en energieneutrale stal gebouwd in Ruiselede die perfect toekomt aan de huidige wetgeving. Zo zijn er geen boxen, lopen de varkens vrij rond en worden biggen minimum 40 dagen bij de zeug gehouden. De zeugen zullen zelfs een naam krijgen. "De zeugen zijn vorig jaar in juli vanuit Denemarken aangekomen en in september gedekt. Vorige zaterdag, op 5 januari, verwelkomden we de eerste biggen", aldus Wim Haeck, zaakvoerder van BioVar.Be.

Opvallend: BioVar.be wil de nichemarkt niet verstoren en zal dus niet samenwerken met de huidige spelers op de biomarkt, maar wil wel nieuwe spelers overtuigen om de omschakeling te maken en hen daarbij begeleiden.

Auteurs: 

Operatie Oeganda, binnenkort op Focus en WTV