Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Kans verspreiding coronavirus via Zeebrugge bijna onbestaande"

"Kans verspreiding coronavirus via Zeebrugge bijna onbestaande"

Nieuws
27/01/2020

En dat heeft allemaal te maken met de beperkte incubatietijd van het uiterst besmettelijke virus.

Zeebrugge heeft enkele vaste lijndiensten met China. De tonnage behandelde containers groeide vorig jaar nog en zorgde voor een topjaar voor de Zeebrugse haven. Wekelijks meren er zeeschepen aan met duizenden containers uit China en met een Chinese bemanning. Toch is de kans zo goed als onbestaande dat langs deze weg het coronavirus bij ons binnenkomt.

"De incubatietijd van het virus is blijkbaar relatief beperkt. Dat betekent dat mensen die besmet zijn door het virus die zullen tijdens de reis reeds ziekte verschijnselen vertonen en op dat wordt uiteraard met de gegevens van de maritieme organisatie opgevolgd", zegt Rik Goetinck, waarnemend CEO van de Haven Zeebrugge.

Enkel overdraagbaar van mens tot mens

De incubatieperiode voor een coronabesmetting ligt tussen de twee en zeven dagen. Wat dat betreft is het risico op luchthavens groter. Zo’n megacontainerschip op weg van het Verre Oosten naar Zeebrugge doet daar toch enkele weken over.

"Het virus kan alleen van persoon tot persoon overgedragen worden. Dat betekent dat het niet kan blijven leven ergens op een voorwerp of iets dergelijke ook daar is er geen enkel risico", zegt Rik Goetinck.

Geen Chinese cruisetoeristen

Wat het cruiseverkeer betreft/ Zeebrugge staat niet op het lijstje van Chinese cruiserederijen. Het aantal Chinese toeristen bleef vorig jaar beperkt tot 0,26 % van in totaal 8,3 miljoen bezoekers. Bovendien geldt extra waakzaamheid bij Saniport. Dat is de sanitaire politie voor internationaal verkeer van de FOD Volksgezondheid, die instaat voor de gezondheidsinspectie van schepen. Eventueel verdachte vaartuigen mogen de haven niet binnen.

Auteurs: 
Redactie