Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Klokken uit Poperingse beiaard gehaald door houtworm

Klokken uit Poperingse beiaard gehaald door houtworm

Nieuws
24/01/2023

En meer dan veertig klokken met een kraan naar beneden halen: dat blijkt een hele klus, maar het levert tegelijk ook mooie beelden op. Half september moeten ze terughangen.

Sporen van houtworm

Poperinge zag ze vliegen vandaag. De kerkklokken welteverstaan: meer dan veertig klokken moesten uit de toren van de Sint-Bertinuskerk. Alleen de grote klok blijft hangen.

"Er zijn sporen gevonden van aantasting van houtworm en zo", zegt burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher. "Die toren was al een tijdje van zijn pluimen aan het verliezen. We hebben dan om veiligheidsredenen hoogdringende werken kunnen laten uitvoeren, na aandringen bij de Vlaamse overheid. Die is ons daarin gevolgd en steunt ons nu om die toren heel dringend in orde te brengen."

De houten balk boven deze klok toont hoe erg het houten gebinte waaraan de zware klokken hangen er aan toe is. Met de klokken zelf is niets mis: zelfs bij de landing laten ze zich af en toe horen. De klokken verhuizen voor even naar een loods in Nederland.

De beiaard is besteld in 1980, een jaar later kwamen de klokken in de toren. En voor de stadsgidsen waren ze meteen voer voor een leuk verhaal. "Vooral ook omdat één van de klokken genoemd is naar een vriend van ons. Alle klokken kregen een naam. Er waren nog enkele kleinere klokjes, en die werden genoemd naar eerstgeborenen in 1980 in Poperinge. Eén van hen was Bart, en dat is één van onze vrienden", zegt stadsgids Roger Benauwt van Poperinge.

Tot half september

Vanaf morgen kunnen ze beginnen aan het echte werk, ín de toren. Als alles meezit hangen de klokken er weer half september, met de Hoppefeesten. Maar tot dan..."Ja, het zal wat stiller worden. 's Morgens thuis kijk ik meestal niet naar mijn horloge maar naar de klok op de kerktoren. Maar die is intussen ook verdwenen, en het klokkengelui nu ook. We hebben nog twee kerken met klokken. Die hebben wel geen beiaard maar die zullen wel nog kunnen blijven luiden, natuurlijk."