Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lid Brugse straatbende veroordeeld tot 20 jaar cel

Lid Brugse straatbende veroordeeld tot 20 jaar cel

Nieuws
12/10/2016

Lemmy F. (22) en Kenny M. (27) behoorden in mei 2014 tot een Brugse straatbende die in kraakpanden woonde, diefstallen pleegde, mensen afperste en gewone burgers overviel. Op 20 mei 2014 overvielen ze -samen met een derde dader- een 22-jarige jongen aan het Baron Ruzettepark. Hij werd geschopt en geslagen tot hij de code van zijn bankkaart gaf. Nadien ontdeden ze hem van zijn kleren en gooiden hem naakt in de vaart aan de Sint-Pieterskaai.

Lemmy F. kreeg in eerste aanleg 9 jaar cel voor poging doodslag, Kenny M. 7 jaar omdat hij volgens zijn verklaring al in het kraakpand was toen het slachtoffer in het water werd gegooid. De twee gingen in beroep om een mildere straf te bekomen, de derde dader berustte in zijn straf.

Lemmy F. beweerde in beroep plots dat hij eveneens is weggegaan en de jongen zeker niet in het water heeft gegooid. Kenny M., die altijd volhield dat hij er vandoor is gegaan, bekende in april -na het bekijken van de camerabeelden in de rechtszaal- dan toch dat hij en niet Lemmy F. erbij was toen de jongen in het water werd geduwd.

Het hof geloofde Kenny M. niet toen hij zei dat ze de jongen niet wilden doden. "Een fysiek uitgeput iemand met dichtgeslagen ogen naakt in het water gooien, tussen varende boten in, kan niet anders dan de intentie hebben te doden." Omdat er vooraf ook overleg was wat ze met de jongen gingen doen, oordeelde het hof dat het ging om een moordpoging. Voor de talrijke overvallen en diefstallen en de moordpoging samen oordeelde het hof dat 20 jaar cel een passende straf is voor Kenny M.

Lemmy F., die dus voortijdig was vertrokken, kreeg 5 jaar.

Auteurs: 

Operatie Oeganda, binnenkort op Focus en WTV