Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Malaise bij CD&V: West-Vlaamse burgemeesters bezorgd

Malaise bij CD&V: West-Vlaamse burgemeesters bezorgd

Nieuws
13/05/2022

Nog maar eens een gevolg van de desastreuze opiniepeiling waarbij CD&V de kleinste partij zou worden. In onze provincie staat CD&V nog sterk met maar liefst 25 burgemeesters. Joris Hindryckx van Houthulst en Francis Benoit van Kuurne maken zich toch wat zorgen.

"Bruistablet of bruisen van talent?"

Na weken van speculatie heeft Wouter Beke ontslag genomen als minister van welzijn. De druk was groot na de barslechte opiniepeiling met nog slechts 8,7 procent voor CD&V.

(lees verder onder de foto)

Burgemeester van Kuurne Francis Benoit:

"Ik denk dat twee mensen, zowel Joachim als Wouter hun verantwoordelijkheid hebben opgenomen. Eindelijk. Ik denk dat er een kantelpunt is van CD&V. Worden we een bruistablet of gaan we bruisen van talent?"

Joris Hindryckx, de burgemeester van Houthulst:

"De druk op hem persoonlijk zal wel te groot geweest zijn. Dat kan ik begrijpen. Er zijn grenzen aan het menselijke kunnen. Maar of hij daar nu voor verantwoordelijk is? Ik meen van niet."

(lees verder onder de foto)

Nieuwe adem

De partij is dus in crisis en zoekt een nieuwe adem. Vraag is welke?

"Niet enkel met die Vlaamse en federale agenda bezig zijn maar ook met de punten waar de mensen nu van wakker liggen: koopkracht, betaalbaar, toekomst."

"De Christendemocratie is een volkspartij en zij kunnen toch wel het monopolie claimen van het evenwicht. Want een volkspartij kan alleen besturen en dat kunnen zij."

In Kuurne telt CD&V ruim 40 procent, in Houthulst ruim 50%. Een gigantisch verschil met de partij-perceptie in de regeringen.

"Mensen zijn bezig met zoeken naar oplossingen. Ik denk dat we die als partij kunnen bieden. We kunnen het lokaal, waarom zouden we het niet kunnen op ander niveaus?"

"Als je midden de mensen zit is het sloganeske er niet en dan kun je echt wel meer jezelf zijn."

Auteurs: 
Karl Vandenberghe