Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

N-VA houdt stand in Kortrijk

N-VA houdt stand in Kortrijk

Nieuws
26/05/2019

Vlaams Belang eindigt in het zog van de N-VA. CD&V van kamerlid Roel Deseyn verliest 6.6%. Op basis van de voorlopige resultaten lijkt het dat Deseyn zijn kamerzetel verliest. Open Vld van burgemeester Vincent Van Quickenborne stijgt licht en behaalt 16%.

Lees verder onder de foto.

Vlaamse verkiezingen

Voor de verkiezing van het Vlaams parlement zijn er voorlopig 76/96 bureaus geteld. N-VA blijft ook nipt daar de grootste, CD&V volgt in het kielzog. Vlaams Belang is opnieuw de grootste stijger en behaalt voorlopig 17.7%. 

Lees verder onder de foto.

Reactie Van Quickenborne: "Zege te danken aan discussie over Marrakesh-pact"

De West-Vlaamse Kamerlijsttrekker voor Open Vld, Vincent Van Quickenborne, zegt niet echt verrast te zijn door de overwinning van Vlaams Belang. "Tijdens de campagne was het opvallend hoe goed de partij scoorde bij jongeren tijdens debatten", zo zei Van Quickenborne zondagavond aan Belga.

De Kortrijkse burgemeester is niet tevreden met de score van de liberale partij. "Met zo'n resultaat kan je moeilijk blij zijn. Van alle partijen verliezen wij het minst en we behouden onze zetels, maar er is maar één grote overwinnaar en dat is duidelijk Vlaams Belang." Van Quickenborne is niet echt verrast over het resultaat van Vlaams Belang. "Tijdens debatten merkten we dat ze erg goed scoorden bij jongeren. De partij heeft enorm veel ingezet op sociale media om haar simpele boodschap 'vreemdeling = criminaliteit' te verkopen. En dat heeft blijkbaar gewerkt."

Volgens de Kortrijkse burgemeester heeft Vlaams Belang geprofiteerd van de discussie over het Marrakesh-pact. "Het is een ijzeren wet die zegt dat het onderwerp waarover een regering valt, de volgende verkiezingen zal beheersen", zegt hij. Met Vlaams Belang kan volgens volgens Van Quickenborne zeker gesproken worden, maar het is voor hem ook zo klaar als een klontje dat Open Vld nooit samen met die partij zal besturen.

Bekijk hier de reactie van Wouter Vermeersch

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker