Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oostende start met sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Oostende start met sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Nieuws
26/05/2023

Als een kindje na meer dan zes maanden zwangerschap of kort voor of na de geboorte overlijdt, moet daar aangifte van worden gedaan in het stadhuis. Vanaf 140 dagen zwangerschap kunnen ouders die dat willen hun kindje ook wettelijk aangeven en een voornaam geven.

Symbolische registratie

Ouders waarvan het kindje na minder dan 140 dagen zwangerschap overlijdt, kunnen wettelijk gezien geen aangifte doen. Daar wil Oostende verandering in brengen.

Om ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, besloot de stad een sterrenregister aan te leggen. Daarin kunnen sterrenkinderen symbolisch worden geregistreerd, ongeacht de duur van de zwangerschap.

"Ouders die een aangifte doen, ontvangen een lintje om in de bomen van de koesterweide op de stedelijke begraafplaats te hangen. Ze worden ook uitgenodigd voor de aanplanting van het geboortebos", zegt schepen van Burgerzaken Hina Bhatti (Open VLD).

Ouders kunnen hun kindje digitaal registreren in het register via www.oostende.be/sterrenregister of op afspraak in het stadhuis.

Kosteloze begraving

"Ook voor ouders die een tijdje geleden hun kindje verloren, is het nog mogelijk om een registratie te doen", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Bovendien worden alle sterrenkinderen in Oostende kosteloos begraven op de stedelijke begraafplaats.

"We willen met dit register ouders een hart onder de riem steken en erkennen dat hun kindje, ongeacht de duur van de zwangerschap, een belangrijk deel uitmaakt van hun leven. Met dit symbolische gebaar willen we troost en steun bieden in hun rouwproces", zegt schepen Bhatti nog.

Auteurs: 
Belga