Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oranje gebouwen voor dag tegen familiaal geweld

Oranje gebouwen voor dag tegen familiaal geweld

Nieuws
25/11/2021

Vanaf 25 november kleuren de gebouwen en publieke plaatsen in een groot aantal steden en gemeenten oranje de komende tien dagen. Het is een initiatief van de vrouwenserviceclub Zonta international om de aandacht te vestigen op geweld waar vrouwen en meisjes het slachtoffer van zijn. In de coronaperiode is een toename van huiselijk geweld vastgesteld. Het afgelopen jaar werd de hulplijn 1712 gemiddeld 170 keer per maand gecontacteerd door slachtoffers van partnergeweld. Dat is een stijging van 79 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Onbekende hulp

In de coronaperiode werd een enorme toename opgemerkt van partnergeweld en digitaal geweld waaronder wraakporno. Maar de aangiftebereidheid daalde van van 13 naar 4 procent. De lage aangiftebereidheid van slachtoffers is tijdens de coronaperiode dus nog lager geworden. Vooral jongeren blijken een zeer belangrijke doelgroep te zijn, vooral 18 tot 25-jarigen zijn kwetsbaar.

Beschikbare hulplijnen zoals het nummer 1712 voor alle vormen van geweld en de Zorgcentra na Seksueel geweld zijn nog te weinig bekend.

Prioriteit

Ook Menen zet in op het sensibiliseren en probeert de bevolking bij te staan om bij familiaal geweld de weg naar hulpverlening te vinden. “Wij willen het thema bespreekbaar maken en de drempel naar gerichte hulpverlening verlagen", zegt schepen van Sociale Zaken Angelique Declercq (Vooruit). "Voor slachtoffers vergt het vaak een enorme wilskracht om de stap naar hulpverlening te zetten. Mensen in de nabije omgeving kunnen ook hun steentje bijdragen door slachtoffers te overtuigen dat het zo niet verder kan en gerichte hulp van doen is.”

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere