Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

OVERZICHT: lijdensweg van meer dan 1 jaar voor Olivier Vandecasteele

OVERZICHT: lijdensweg van meer dan 1 jaar voor Olivier Vandecasteele

Nieuws
26/05/2023

Toch heeft een rechtbank hem veroordeeld voor vermeende spionage tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen. In België spanden familie en vrienden zich ongelooflijk in om met solidariteitsacties de aandacht te vestigen op zijn lot.

"Blijven vechten voor Olivier"

"Het is mijn kleine broer. We gaan er alles voor doen. We gaan blijven vechten en hij moet daaruit, zo vlug mogelijk".

Zus Nathalie Vandecasteele verloor soms bijna de moed. Al sinds 24 februari vorig jaar zat Olivier Vandecasteele, ngo-medewerker, zonder reden vast in een Iraanse cel. Al in augustus bleek hij pasmunt te zijn om een Iraanse terrorist, Assadi, vrij te krijgen.

(lees verder onder de video)

In juli deed zijn familie een eerste oproep. Annie Santy, de  moeder van Olivier Vandecasteele: "Na zijn studies heeft Oliver ver van ons gewerkt om anderen te helpen. Help ons nu om hem thuis te brengen om hem eindelijk in onze armen te kunnen knuffelen."

(lees verder onder de video)

Aan solidariteitsacties waren geen gebrek. In Kortrijk, Doornik, zelfs Brussel kwamen mensen op straat. Een hart onder de riem voor de familie.

Bernard Vandecasteele, de vader Olivier Vandecasteele: "Dat helpt ons veel om elke dag te kunnen doorleven. Dat is nodig want het nieuws over de veroordeling van Vandecasteele, op 10 januari, slaat in als een bom. 28, zelfs 40 jaar cel, en meer."

(lees verder onder de video)

Olivier Van Steirteghem (op 10 januari 2023): "Vandaag heb ik gelezen op het persagentschap van Iran: 28 jaar cel plus 74 zweepslagen. Daarna hoor ik 40 jaar cel."

Toen het Grondwettelijk Hof een uitwisseling mogelijk maakte, groeide de hoop. Maar het duurt tot vanavond voor Vandecasteele weer in België is.

LEES OOK: