Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Priester staat terecht voor schuldig verzuim bij zelfdoding

Priester staat terecht voor schuldig verzuim bij zelfdoding

Nieuws
03/09/2018

Volgens het OM zocht Alexander S. geen hulp toen een 54-jarige kennis duidelijk vertelde over zijn zelfmoordplannen. De priester beriep zich onder andere op het biechtgeheim.

Op 1 oktober 2015 werd Alexander S. opgebeld door een 54-jarige kennis uit Gistel, die al langer met depressies kampte. Tijdens drie telefoongesprekken en enkele sms-berichten gaf de man duidelijk aan dat hij zichzelf van het leven wilde beroven. In de loop van diezelfde nacht verstikte de man zich in zijn wagen. Toen de contacten met de priester aan het licht kwamen, diende zijn weduwe klacht in bij de onderzoeksrechter.

Volgens de burgerlijke partij had Alexander S. wel degelijk hulp moeten zoeken. Meester Patrick Bernard Martens verwees naar de telefoongesprekken die in totaal 49 minuten duurden. "Ik zit in de auto, kan je met mij meebidden", schreef het slachtoffer in een sms. Volgens de advocate van de weduwe had de priester op dat moment tijd genoeg om in te grijpen. Na een nieuw telefoongesprek stuurde hij enkel nog de berichten 'ik bid met je mee' en 'ik zal doen wat ik kan'. "Dat vind ik te gortig. Hij heeft niks gedaan met die kreet om hulp. De hulpverleningsplicht is er voor iedereen, al de rest is quatsch", aldus meester Martens. (lees verder onder de foto)

Ook de weduwe van het slachtoffer nam kort het woord. Ze legde uit dat haar overleden echtgenoot altijd iemand belde als hij in een dip zat. "Ik denk dat hij deze keer ook hulp heeft gezocht, maar niet heeft gekregen." 

Het openbaar ministerie legde uit dat de priester zich niet kon beroepen op het biechtgeheim. "Iedereen moet een mens in nood helpen, op die regel bestaan geen uitzonderingen", aldus procureur Guy Billiouw. "Hij had minstens iemand anders of de politie moeten verwittigen." De procureur vorderde geen concrete straf voor de priester. Voor schuldig verzuim riskeert hij in theorie een gevangenisstraf van één jaar en/of een geldboete tot 3.000 euro.

De verdediging pleitte dat S. wel geprobeerd heeft om de man op andere gedachten te brengen. De priester antwoordde bijvoorbeeld onmiddellijk op de sms-berichten. "Daarnaast is er ook het zelfbeschikkingsrecht. Het was die man zijn volste recht om zijn leven te willen beëindigen", pleitte meester Bo Manderick.

"Gedaan wat hij kon"

Ook meester Jan Leysen benadrukte dat van schuldig verzuim eigenlijk geen sprake was. "Hij heeft gedaan wat hij kon door te luisteren en te proberen om hem tot zijn zinnen te brengen." Volgens de verdediging zat het slachtoffer in de put door zijn echtelijke problemen. "Ik bekritiseer niet dat ze bij hem weg was, maar het is al te cynisch om nu de schuld te geven aan iemand die hem wilde helpen." Meester Leysen vergeleek de situatie ook met de werking van de zelfmoordlijn. "Wat doen de mensen van Tele-Onthaal? Die luisteren ook, dat is wat men van hen verwacht."

Ten slotte stond de verdediging nog stil bij het biechtgeheim. Volgens de beklaagde vroeg de Gistelnaar vanaf het tweede telefoongesprek om te biechten. "Dat was voor mijn cliënt een bijkomend dilemma. Op het verbreken van dat geheim staat excommunicatie als straf. We weten trouwens niet wat hij allemaal gebiecht heeft." De beklaagde zelf hield in zijn laatste woord vast aan zijn biechtgeheim. "Als u mijn biechtgeheim niet belangrijk vindt, dan is de onafhankelijkheid van de rechtbank ook niet belangrijk. Ik zit blijkbaar tussen twee stoelen, het is aan u om te oordelen." De rechtbank doet uitspraak op 1 oktober.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga