Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Scholen blijven open met bijkomende maatregelen

Scholen blijven open met bijkomende maatregelen

Nieuws
20/10/2020

De draaiboeken worden wel verfijnd zodat alle leerlingen en scholieren naar school kunnen blijven gaan. Voltijds contactonderwijs blijft de regel voor alle leerlingen van het basis- en het secundair onderwijs. Scholen krijgen wel de mogelijkheid om indien nodig in afstandsonderwijs te voorzien voor de 2de en 3de graad, op voorwaarde dat alle leerlingen effectief bereikt worden.

Basisonderwijs

Code oranje bevat verstrengingen voor het basis- en het secundair onderwijs. Er komen ook extra verstrengingen voor de lessen lichamelijke opvoeding en de speeltijden. In het basisonderwijs worden bijvoorbeeld behalve de zwemlessen alle buitenschoolse activiteiten opgeschort, kinderen krijgen in de refter vaste plaatsen en de aanwezigheid van bezoekers en andere buitenstaanders op school wordt strikt beperkt.

Secundair onderwijs

In het secundair onderwijs gaat het onder meer om alternerende speeltijden indien mogelijk, maaltijden per klasgroep en maximaal vaste plaatsen in vaste klasruimtes voor alle leerlingen. Er komen ten opzichte van het aanvankelijke draaiboek ook extra richtlijnen. Zo zullen de lessen lichamelijke opvoeding het protocol voor de sportsector volgen. Dat betekent dat er in het middelbaar alleen nog indoor sport mag zijn met anderhalve meter afstand. Douches mogen niet meer gebruikt worden. Kleedkamers mogen alleen nog gebruikt worden als iedereen een mondmasker draagt en als de volledige ruimte gereinigd wordt na gebruik door een klasgroep.

Mondmaskers op speelplaats

De mondmaskerplicht wordt ook uitgebreid: voortaan worden er ook op de speelplaats mondmaskers gedragen, tenzij de anderhalve meter afstand gerespecteerd wordt. Dit kan een motivatie zijn voor leerlingen om de afstandsregel te respecteren, want dan kan het mondmasker achterwege blijven tijdens de pauzes. Er komt trouwens een informatiecampagne om het belang van mondmaskers en afstand houden beter uit te leggen aan zowel leerlingen als leerkrachten. Om het open houden van de scholen verder te ondersteunen, komt er ook een systeem om financiering te voorzien voor korte termijnvervangingen.

Auteurs: 
Redactie