Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Stroompanne legt haven en oostkust anderhalf uur plat

Stroompanne legt haven en oostkust anderhalf uur plat

Nieuws
20/02/2020

Waar was er precies een stroompanne?

De hele oostkust was getroffen door de elektriciteitspanne. Concreet ging het om de gemeenten Knokke-Heist, Zeebrugge, een deel van Blankenberge en ook de gemeenten Lissewege en Dudzele. Dit kaartje geeft je een overzicht.

 

 

Wat is de oorzaak?

Volgens Elia had een aannemer bij een boring in de buurt van de hoogspanningspost Zeebrugge een kabel geraakt. Door een intern veiligheidsmechanisme ging de post uit spanning, met een cascade-effect als gevolg waardoor dus 7 posten uit spanning gingen. De post in Zeebrugge staat onder meer in voor de bediening van de Zeebrugse haven maar ook voor de elektriciteitsvoorziening van Duinbergen en Knokke-Heist. De stroompanne duurde alvast wel vrij lang, anderhalf uur. Dat komt omdat ploegen van Elia en Fluvius eerst ter plaatse moesten komen om visueel vast te stellen waar het probleem lag.

 

Brug over A11 stond open

De gevolgen waren intussen groot. Onder meer de brug over de A11 stond open waardoor verkeer niet meer door kon tussen Brugge en de Oostkust. We kregen intussen meldingen binnen van mensen die spookreden om zo weg te raken van de brug over de A11 en zo hun weg verder te zetten. Tegen 11u werkte de brug weer normaal. (lees verder onder de foto's).

Haven ondervond grote hinder

Niet alleen het verkeer ondervond hinder van de stroompanne. Het hele havengebied van Zeebrugge had geen elektriciteit donderdagvoormiddag. Bedrijf ICO bijvoorbeeld ondervond hierdoor grote hinder. De CEO ad interim van de haven van Zeebrugge liet ons weten dat onder meer de windmolens aan land tijdelijk stil lagen. Er waren wel geen problemen bij de LNG-terminal. Ook voor de Zeebrugse haven zal de elektriciteit zich tegen de middag weer opbouwen. Daarbij worden wel de nodige veiligheidschecks uitgevoerd.

Duizenden gezinnen zonder stroom

Ook particulieren ondervonden hinder van de stroompanne. In Knokke-Heist was er alvast een melding van iemand die opgesloten zat in de lift. Net omdat de post Zeebrugge ook de gemeenten aan de oostkust van elektriciteit voorziet, waren er tijdelijk in Knokke-Heist en Duinbergen heel wat mensen die geen stroom kregen.

Kusttram en treinverkeer gehinderd

Door de grote stroompanne rond Knokke-Heist en Zeebrugge was het ook treinverkeer tussen Brugge en Zeebrugge onderbroken. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel. Er werden vervangbussen ingeschakeld. Ook de kusttram ondervond problemen, er zijn pendelbussen ingelegd. De politie vroeg aan autobestuurders om hun rijstijl aan te passen.

Auteurs: 
Redactie