Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VLAM erkent splitwafels uit Oostende als streekproduct

VLAM erkent splitwafels uit Oostende als streekproduct

Nieuws
27/05/2014

Splitwafels, spletwafels of spletters zijn wafels gevuld met echte boterroom. Reeds in onze oudste kookboeken vind je wafels “om te spauwen” of te splitten, maar in die tijd werden de wafels warm gegeten overgoten met wat gesmolten boter. Splitwafels hebben een ovale vorm en worden met gist bereid. De gist zorgt ervoor dat de wafels opblazen bij het bakken en maakt dat de wafels ook makkelijk doormidden te snijden zijn. Ze zijn heel wat zachter dan hun streekgenoten, de lukken, die zonder gist gemaakt worden. De traditionele vulling van splitwafels bestaat uit verse boter gemengd met kristal- of kandijsuiker, eventueel op smaak gebracht met rum of kaneel.

Aangeboden door versbakkerij Jannick en Els uit Oostende

Versbakker Jannick uit Oostende werkt volgens het overgeleverde recept van zijn oude leermeester. Drie maal per jaar neemt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten onder de loep. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM  (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing)

Auteurs: