Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Voor het eerst in West-Europa hartklep vervangen via nieuwe cathetertechniek

Voor het eerst in West-Europa hartklep vervangen via nieuwe cathetertechniek

Nieuws
29/11/2022

Het inbrengen van clips bij lekkende hartkleppen gebeurt al langer, maar het ziekenhuis van Brugge is het eerste in West-Europa dat dit type hartklep op deze wijze vervangt.

De vrouw kreeg een nieuwe tricuspidalisklep. Die bevindt zich aan de rechterkant van het hart. "Tot voor kort konden patiënten met ernstige tricuspidalisklep-lekkage enkel geholpen worden met een openhartoperatie. Die operatie brengt veel risico's met zich mee en kan slechts bij een beperkte groep patiënten worden toegepast worden", legt interventiecardioloog Jan Van der Heyden die de ingreep leidde uit. "De toepassing van de cathetertechniek waarbij het hart benaderd wordt langs de aderen, is daarom baanbrekend."

De cathetertechniek wordt al gebruikt voor vervanging van hartkleppen aan de linkerkant van het hart. Daarbij wordt een katheter met een kunstklep via een slagader tot op de plaats van de aortaklep gebracht. "Omdat daarmee zeer goede resultaten worden geboekt, willen we de cathetertechniek ook voor rechterhartkleppen gebruiken. We zetten nu de eerste stappen. Voor de patiënt is deze ingreep veel minder belastend: er is geen hart-longmachine nodig, de borstkas moet niet open gelegd worden en het hart niet stilgelegd. De patiënt moet nauwelijks revalideren." (lees verder onder de foto)

Zonder complicaties

De operatie duurde 5 uur en verliep zonder complicaties. "Het vernieuwende aan deze specifieke ingreep is dat de oude klep wordt gebruikt als 'landingsbaan' voor de nieuwe klep. In tegenstelling tot een chirurgische ingreep wordt de oorspronkelijke klep niet verwijderd."

Naar verwachting biedt de ingreep de kans voor meer patiënten om op een minder ingrijpende manier te herstellen van een lekkende hartklep aan de rechterkant van het hart. Wereldwijd werden er tot nu toe zes patiënten behandeld met deze technologie.

Auteurs: 
Belga