Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Werkneemster met hoofd in machine, bedrijf riskeert boete

Werkneemster met hoofd in machine, bedrijf riskeert boete

Nieuws
20/03/2019

Het arbeidsauditoraat vorderde 21.600 euro boete voor Michel Van De Wiele NV.

De feiten speelden zich op 20 oktober 2016 af bij de vernikkelingslijn, waar haken geproduceerd worden. Het slachtoffer was de werking aan het uitleggen aan een uitzendkracht en wilde een kwaliteitscontrole uitvoeren. De machine schoot weer in gang, waardoor ze met haar hoofd en schouders klem zat onder een blok. Haar hoofd werd gelukkig niet doorboord door de stalen pinnen, maar de vrouw liep wel ernstige snijwonden in het gelaat op.

Noodstop werkte niet

Volgens het arbeidsauditoraat schortte er iets aan de werking van de machine. Want de machine kon enkel werken als twee knoppen tegelijk werden ingedrukt, maar dat bleek in de praktijk niet het geval. Ook de noodstop zou niet gewerkt hebben. Bovendien werkte het slachtoffer zelf nog niet lang bij Van De Wiele en was ze dus niet ervaren genoeg om die opleiding te geven. "Ze sprak Nederlands, terwijl de interim Franstalig was. De communicatie verliep dus ook heel moeilijk", aldus arbeidsauditeur Jeroen Lorré.

Volgens de verdediging krijgen alle arbeiders op voorhand wel degelijk veiligheidstrainingen. "Het probleem ligt niet bij de veiligheid van de machine, maar bij het feit dat men daar met twee stond", aldus meester Sofie Heyndrickx. De advocate pleitte dat een onoplettendheid van de werknemers dus wellicht de boosdoener was. De verdediging vroeg de vrijspraak, maar stelde ook voor dat de rechter desnoods de machine ter plaatse zou gaan bekijken.

De rechter doet uitspraak op 17 april.

Auteurs: 
Belga