Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wetenschapper: "Weinig technische redenen om Ventilus tegen te houden"

Wetenschapper: "Weinig technische redenen om Ventilus tegen te houden"

Nieuws
06/05/2022

Recent keurde minister Demir in Vlaanderen de versterking van twee gelijkaardige bovengrondse hoogspanningsprojecten goed. Met een even grote capaciteit en stralingsimpact als de nieuwe Ventilus-verbinding. Joannes Laveyne, Ugent: "De Mercator-Bruegellijn tussen Kruibeke en Dilbeek en de verbinding met het station Van Eyck in Maaseik zijn ook wel heel krachtige lijnen die essentieel zijn voor het transport van elektriciteit. Ook daar stroomt constant stroom door, zelfs hoger belast dan het toekomstige Ventilus."

Burgerplatvorm Leefbaar E403: "Vroeger waren asbest, roken en pfos ook onschadelijk."

De burgerplatformen bij ons zijn van mening dat het aspect ‘gezondheid’ zwaarder moet doorwegen bij de komst van een nieuwe hoogspanningslijn. Volgens het burgerplatform leefbaar E403 kan je Ventilus bovendien niet vergelijken met  de upgrade van bestaande hoogspanningslijnen. Francky Snaet: " Bij Ventilus gaat het om een nieuwe hoofdtoevoerleiding voor alle elektriciteit die van de Noordzee komt. Die zal continu op het maximum van de belasting voorzien worden, die zelfs 30 dagen per jaar de stralingsdremepel van 20 µT (microTesla) zou overschrijden.  We zitten met een magnetisch veld dat tot 50 maal hoger gaat. Zeker bij een nieuwe lijn moet de overheid het voorzorgprincipe toepassen waarbij de gezondheid primeert. Vroeger zei men ook dat asbest, roken en pfos niet schadelijk waren."

Onderzoeker Joannes Laveyne: "Vlaamse normen zijn strenger dan Europese."

Volgens Joannes Laveyne zijn de Vlaamse normen voor elektromanetische stralingsvelden streng: De maximumstraling van een hoogspanningslijn ligt op 20 µT, daar waar Europa 100µT vooropstelt. Buiten een straal van 180 meter rond een hoogspanningskabel ligt de Vlaamse drempel bovendien op 0,4 µT. Dat is de waarde vanaf er mogelijk kans is op gezondheidsrisico's." Wetenschappers breken zich al 2 generaties het hoofd over de gezondheidsrisico’s van hoogspanningslijnen. Meer dan een statistisch - en geen oorzakelijk - verband tussen magnetische straling en kinderleukemie is er niet nog altijd niet.  

Burgerplatform Begraaf Ventilus: "Theoretische drempelzone van maximum 0,4 uT vaak overschreden."

Volgens een ander burgerplatform, Begraaf Ventilus uit Zedelgem, blijkt uit praktijkmetingen dat die drempel makkelijk overschreden wordt. Dat was ondermeer het geval in een slaapkamer van een woning in de buurt van de Stevin-Lijn tussen Koolkerke en Maldegem. De actiegroep kreeg de meetresultaten na hard aandringen bij netbeheeder Elia. 

 "Bij een belasting van 19% van het hoogspanningsnet is daar een veldsterkte van goed 5µT opgemeten, ofwel 13 keer meer dan die toegelaten 0,4. Een heel ernstige overschrijding, maar omdat er geen wetgevend kader is gebeurd daar niets mee", zegt Lieven Vandamme van de actiegroep."Ik vind het dan ook normaal dat minister Zuhal Demir een nieuwe nog zwaardere hoogspanningslijn niet zal toelaten. Voor ons is er maar één goeie oplossing naar de toekomst toe: die lijn onder de grond steken omdat er geen problemen zijn met de gezondheid, en ook het landschap vaart er wel bij."

 

LEES OOK: