Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Op pad

Op pad

Zodra beslist is wat in het nieuws komt, worden de taken verdeeld. Dagelijks doorkruisen er drie nieuwsploegen (nieuwswagen, journalist, cameraman) onze provincie. Zij worden netjes ingepland door onze productiekern (PK). In een nieuwsomgeving wordt de planning regelmatig doorkruist door de actualiteit.

Onze journalisten kunnen ook zelf filmen en trekken er dikwijls alleen op uit. Hierdoor kunnen we per dag meer reportages filmen en raken we sneller bij het nieuws. De videojournalist verzorgt dus zowel de inhoud als de opnames, zonder assistentie van een cameraman of -vrouw en geluidstechnicus.

Interessant om weten is dat we al gauw gemiddeld een uur opnames doen voor een nieuwsitem van anderhalve minuut.

Tijdens de opnames houden we ook steeds rekening met onze website. Want we willen ook overdag continu tonen waarmee we bezig zijn.

Meestal filmen wij om achteraf te monteren maar intussen gaan we ook steeds meer live in uitzending. We gebruiken hiervoor een iKusnet.  De iKusnet bestaat eigenlijk uit twee toestellen: een encoder die meegaat met de ploeg ter plaatse, die we dan verbinden met het internet. Bij ons in Roeselare staat dan een basisstation, de decoder. Op locatie wordt een camera of weergavetoestel met de iKusnet verbonden, die encondeert  het SDI signaal en verstuurt het over het internet. Op de redactie in Roeselare wordt het internetsignaal terug opgepikt, gedecodeerd en terug omgezet in een SDI signaal (beeld en klank).