Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

KV Kortrijk krijgt maximumboete voor "denigrerende" twitterpost

KV Kortrijk krijgt maximumboete voor "denigrerende" twitterpost

Sport
06/11/2019

In een twitterpost werd een vervolgingsactie van bondsprocureur Kris Wagner nogal cynisch omschreven als een "stuk proza".

Op 22 oktober tweette KV Kortrijk de volledige bondsactie waarin de Kerels vervolgd werden voor spreekkoren ("alle boeren zijn homo" en "Sammy janet") en het gebruik van pyrotechnisch materiaal in de derby tegen Zulte Waregem. Het verspreiden van tuchtdossiers is nochtans verboden volgens het bondsreglement. Daar staan straffen op van een boete van minstens 1.000 euro tot zelfs schrapping van een aangeslotene.

"Frustratie"

De verspreiding via de online kanalen paste volgens algemeen manager Matthias Leterme in een strategie om het gedrag van de supporters te veranderen. Maar hij verklaarde ook dat er bij KV Kortrijk "een bepaalde frustratie rees" door de bondsactie tegen de club. Bovendien, stelde Leterme, geldt voor de disciplinaire procedures ook openbaarheid van zittingen.

Volgens de Geschillencommissie mag frustratie geen voedingsbodem zijn om tuchtdossiers te verspreiden. "Tuchtdossiers moeten sereen worden behandeld. En zonder enige toestemmingen worden de identiteiten van tussenkomende personen aan het brede publiek bekendgemaakt. Bovendien ging deze beweerde communicatie (naar supporters) gepaard met ridiculiserend gebaar", oordeelde het tuchtorgaan.

"Gebrek aan respect"

KV Kortrijk plaatste de vervolgingsactie van Wagner online en kondigde het aan als "stuk proza, dat ongetwijfeld veel tijd en research gevergd heeft". "We willen niet dat dit enkel voor de happy few geschreven werd", klonk het ook op de clubwebsite. Maar met dat spierballengerol kan de Geschillencommissie niet lachen. "Er wordt neerbuigend gedaan over de afhandeling van deze procedure. Dergelijke houding hypothekeert tuchtafdelingen. Deze handelswijze getuigt van een gebrek aan respect voor alle tuchtorganen binnen de KBVB", luidt het vonnis streng.

Auteurs: