Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Stijn Devolder neemt afscheid: 'Veel opgeofferd, maar het was de moeite waard'

Stijn Devolder neemt afscheid: 'Veel opgeofferd, maar het was de moeite waard'

Sport
10/11/2019

Stijn Devolder werkte op 12 oktober met de Ronde van Zeeland zijn laatste wedstrijd af. De tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen en drievoudige Belgische kampioen op de weg deed dat bewust in alle stilte. Veel poespas was niet aan de West-Vlaming besteed, ook niet toen hij hoge toppen scheerde. "Ik wou er eigenlijk geen ruchtbaarheid aan geven en stoppen in alle rust en sereniteit. Maar dat is me dus niet gelukt", vertelt Devolder. "Eigenlijk had ik al de intentie om vorig jaar te stoppen. Maar ik kon nog een jaartje door bij Corendon-Circus, met iemand als Mathieu van der Poel naast mij. Die uitdaging ging ik graag aan. Ik heb er ook alles aan gedaan om nog goed te zijn. Deze zomer echter was het echt over."

"Mijn eerste overwinning in de Ronde van Vlaanderen (2008) is het hoogtepunt in mijn loopbaan. Ik maakte toen, bovendien in de Belgische driekleur, een droom waar. Het jaar nadien won ik opnieuw op de legendarische Halsesteenweg in Meerbeke. En ik mocht ook vijf keer keer het podium op om de Belgische driekleur in ontvangst te nemen. Ik meen dan ook dat ik mag terugblikken op een mooie carrière. In het wielrennen draait niet alles, maar toch veel om winnen. Wel dat was ik de laatste tijd helemaal verleerd. En dat knaagde."

Op zijn 40ste stopt Devolder nu met wielrennen, in alle rust en zonder veel ophef, 'Volderke' ten voeten uit. Dit afscheid is de start van een nieuw leven als loonwerker. "Nu word ik loonwerker, een andere jeugddroom. Het is iets helemaal anders dan wielrennen, maar ook dat zal ik gedreven en met volle inzet doen."

Auteurs: