Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dag van de Vrijwilliger: nieuwkomers aan de slag dankzij Refu Interim

Dag van de Vrijwilliger: nieuwkomers aan de slag dankzij Refu Interim

Nieuws
05/12/2022

Bij Zorggroep Heilig Hart in Kortrijk zijn dat er zo'n 270. Sinds kort heeft het Heilig Hart een samenwerking met de vzw Refu Interim zodat ook nieuwkomers zoals Hassan Tabsho hun weg vinden naar het vrijwilligerswerk.

Hassan vult elk weekend de drank aan van de bewoners in Woon- en Zorghotel Heilig Hart. 'Ik help de mensen graag', zegt hij. 'Ik ben sociaal en ik zie de mensen ook graag eens lachen.' Hassan woont in Ingelmunster en neemt elke keer de trein naar Kortrijk. 

Maar daar blijft het niet bij. Hassan is ook vrijwilliger in het gemeentehuis van Ingelmunster en in het stadhuis van Izegem. Soms geeft hij ook Nederlandse les aan anderstaligen in de bib van Ingelmunster.

Refu Interim vzw begeleidt niet alleen vluchtelingen en asielzoekers naar vrijwilligerswerk, maar elke nieuwkomer die het Nederlands niet als moedertaal heeft. 'De grootste reden is om hun Nederlands te oefenen', zegt Nele Van Coillie van Refu Interim. 'Zeker in West-Vlaanderen is er een groot verschil tussen wat je op school leert en op straat hoort. Mensen moeten soms ook wachten om een opleiding te volgen of vinden niet meteen werk en vervelen zich wat. Ze willen zich nuttig maken.'

De vzw is ook in Oostende en Brugge actief.

Auteurs: 
Bernard Vanneuville