Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Drie Brugse zwanen gestorven door blauwwier

Drie Brugse zwanen gestorven door blauwwier

Nieuws
14/08/2018

Begin augustus werden de zwanen op het Stil Ende van het water gehaald omwille van problemen met blauwwier. Door de aanhoudende hitte deze zomer warmt het water sneller op waardoor bacteriën gemakkelijker ontwikkelen.

De zwanen op de reien konden tot nu rustig verder zwemmen. Het water is er op de meeste plaatsen dieper waardoor opwarming en ontwikkelingen van blauwwier minder kans maken. 

Ondanks de goede resultaten van de waterstalen, kwam gisteren toch een aantal zwanen in de problemen. De symptomen wijzen duidelijk in de richting van blauwwier. De dieren werden voor verzorging overgebracht naar het Opvangcentrum voor wilde dieren. Zwanen zijn bijzonder kwetsbaar voor blauwwier omdat ze net graag in die ondiepe zones, waar bacteriën zitten, met hun snavel wroeten in de sliblaag. Ook de andere zwanen zijn ondertussen van de reien gehaald.

Zwemmen in zwemzone Coupure verboden

Op de plaats van de zwemzone aan de Coupure was er tot op heden geen probleem. Maar deze morgen werd er in de nabijheid een beginnende drijflaag met blauwalgen ontdekt. Daarom wordt de zwemzone voor alle zekerheid terug afgesloten. 

Bekijk ook