Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vervroegde heropening terrassen in Middelkerke trekt veel enthousiastelingen

Vervroegde heropening terrassen in Middelkerke trekt veel enthousiastelingen

Nieuws
01/05/2021

Burgemeester Jean-Marie Dedecker hield zijn woord en zorgde ervoor dat terrassen in zijn gemeente al op 1 mei kunnen openen. Al was daar wel een creatieve oplossing voor nodig. Dedecker schrapte tijdelijk de vergunningen van horecaterrassen op de zeedijk, zodat die ruimte opnieuw openbaar domein werd. Zo kon de gemeente op die plaatsen zelf terrastafels en stoelen plaatsen.

Op de zeedijk staan nu een 200-tal tafels met meer dan 800 stoelen. Mensen die een hapje of drankje kopen aan raamverkoop kunnen alles nuttigen aan die tafels. Een team van vrijwilligers ontsmet de tafels en stoelen regelmatig en zorgt ervoor dat er geen afval achterblijft.

Hoewel de druktebarometer van de Kust aangaf dat alles nog rustig was, waren de terrastafels rond de middag al flink gevuld. Burgemeester Dedecker werd op de zeedijk onthaald onder applaus van een groep enthousiaste terrasgangers. "De zon schijnt en mensen genieten ervan op een veilige manier in openlucht. De mensen voelen het aan als een bevrijding. Ik kon een week gewacht hebben maar de symboolwaarde voor de mensen is groot", aldus Dedecker. De tafels blijven staan tot de officiële opening van de terrassen.

Geen begrip van premier De Croo

Op de persconferentie van het Overlegcomité op 24 april, waar aangekondigd werd dat terrassen op 8 mei mogen heropenen, uitte eerste minister Alexander De Croo zijn onbegrip: "Als we op 8 mei veilig kunnen openen, met alle steunmaatregelen die er zijn voor de horeca, waarom zouden we dan risico nemen voor zeven dagen verschil?". Dedecker, daarentegen, veranderde niets aan zijn plan: de beslissing was al gemaakt.

Volgens de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano zijn de voorbije 14 dagen in Middelkerke 45 coronabesmettingen vastgesteld. Een overzicht van de cijfers en de situatie per gemeente vind je hier.

Lees ook

Auteurs: 
Nathan Vandamme
Belga