Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VIDEO: Zeilbootje vast in havengeul Blankenberge, straks baggerwerken

VIDEO: Zeilbootje vast in havengeul Blankenberge, straks baggerwerken

Nieuws
19/04/2021

De schipper van zeilboot Quidam 2 was zaterdagmiddag vastgevaren op één van de zandplaten in de havengeul, en kon op eigen kracht niet meer los. Hij moest daarom de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst oproepen.

Een team van de VBZR was er na een kwartier, en kon de zeilboot voorzichtig uit de zandplaat trekken. Tijdens de sleep raakte de kiel van de boot nog een keer de grond, de operatie moest daarom even worden stilgelegd. Maar na een goed kwartier kwam de Quidam 2 weer los.

Definitieve oplossing

De verzanding van de havengeul in Blankenberge is al langer een probleem. Onlangs is er gebaggerd om het midden vrij te maken. "Nu is het goed bevaarbaar, maar enkel door het midden van de havengeul. De zijkanten zijn verzand. Nu de paasvakantie voorbij is gaan we opnieuw baggeren om de zijkanten vrij te maken", zegt Anne-Sophie Moerman van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.

Om het probleem definitief uit de wereld te helpen zal er in Blankenberge een nieuwe strekdam worden gebouwd. Die werken starten pas ten vroegste na de zomer van 2022. Intussen wordt er dus wel tweemaal per jaar gebaggerd. Dat kost de overheid per jaar 3 miljoen euro. Een smak geld. 20.000 kubieke meter zand verdwijnt er zo per jaar uit de vaargeul.

(beeld: Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst)

Lees ook: