Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Week van de Korte Keten gaat van start

Week van de Korte Keten gaat van start

Nieuws
15/05/2021

De Week van de Korte Keten heeft tot doel om de bekendheid van de korte keten te verhogen. "Rechtstreeks bij de boer kopen staat voor verse, kwaliteitsvolle producten, die een korte weg hebben afgelegd en waarmee je de lokale economie ondersteunt. Het is ook de ideale manier om de lokale landbouw beter te leren kennen", klinkt het.

Invloed coronacrisis

Korte keten kent vele vormen, zoals hoevewinkels, boerenmarkten, automaten op de hoeve, Buurderijen (Boeren & Buren), groenteabonnementen of zelfpluktuinen. Onder invloed van de coronacrisis vonden Vlamingen vorig jaar vlotter de weg naar de hoevewinkel. In het tweede kwartaal van 2020 werd een toename van 88 procent genoteerd. Vooral varkensvlees, aardbeien en asperges gingen vlot over de toonbank. Over heel 2020 gezien groeide de omzet van de rechtstreekse verkoop op de hoeve en de boerenmarkten in Vlaanderen met 27 procent.

Positieve trend aanhouden

Ook in de eerste drie maanden van 2021 zet die positieve trend zich door met een toename met 36 procent. Toch blijft het marktaandeel van de hoevewinkel met één procent bescheiden. "De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat mensen opnieuw meer belangstelling tonen voor alles wat bij ons gebeurt", verklaarde Crevits. "We bleven met zijn allen meer thuis, wandelden en fietsten langs Vlaamse wegen en (her)ontdekten onze lokale handelaars. Door al voor de vierde keer deze Week van de Korte Keten te organiseren, willen we de Vlaming overtuigen om deze (her)ontdekking te koesteren en blijvend lokaal te kopen."

100% Torhouts

In Torhout hebben 11 lokale producenten de handen in elkaar geslagen om met het nieuwe kwaliteitslabel ‘100% Torhouts’ naar buiten te komen. Dat is meteen ook een korte keten, waarbij de samenwerking een kruisbestuiving is voor de deelnemers en hun lokale producten, zoals groeten, vlees, kaas, ijs of bier. Torhout verwacht dat nog meer lokale producenten ‘100% Torhouts’ komen versterken. De korte keten, direct van producten naar consument, is in opmars en zal enkel maar aan belang winnen.

De Week van de Korte Keten van 15 tot 23 mei staat dan ook helemaal in het teken van lokaal geproduceerd voedsel. Zo staan er onder andere boerenmarkten, fiets- en wandeltochten langs boerderijen en drive-ins en picknicks op het menu. Het volledige programma van de Week van de Korte Keten is terug te vinden op de website http://www.weekvandekorteketen.be.