Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Duinencross Koksijde nieuwkomer in X²O Badkamers Trofee

Duinencross Koksijde nieuwkomer in X²O Badkamers Trofee

Sport
21/09/2022

De Koppenbergcross in Oudenaarde op 1 november is zoals altijd de opener. De Urban Cross in Kortrijk op 26 november is de tweede manche. Het zwaartepunt ligt begin januari, met drie crossen op vijf dagen: de GP Sven Nys in Baal (1 januari), Herentals Crosst (3 januari) en de Duinencross (5 januari).

Daarna volgen de Flandriencross in Hamme (28 januari) en de Krawatencoss in Lille (12 februari). Slotmanche is de Brussels Universities Cyclocross, op de terreinen van de VUB en ULB, op 19 februari.

Geen nieuwkomer in crosslandschap

De Duinencross in Koksijde is een nieuwkomer op de kalender van de X²O Badkamers Trofee, maar uiteraard geen nieuwkomer in het crosslandschap. Roger De Vlaeminck won in 1969 de eerste editie. Ook Erik De Vlaeminck, Robert Vermeire, Roland Liboton, Danny De Bie, Radomir Simunek, Erwin Vervecken, Paul Herygers, Rein en Richard Groenendaal, Adrie en Mathieu van der Poel, Mario De Clercq, Sven Nys, Niels Albert, Zdenek Stybar, Wout van Aert en Eli Iserbyt, vorig seizoen winnaar, prijken op de erelijst.

Sven Nys is met zeven zeges recordhouder.

Wereldbekerwedstrijd

Van 1996 tot 1998, in 2003 en van 2006 tot vorig jaar was de Duinencross een wereldbekerwedstrijd. Het eindklassement wordt net als de voorbije jaren opgemaakt op basis van de aankomsttijd van de renners, net zoals in een rittenwedstrijd op de weg gebeurt.

Renners kunnen in elke manche ook bonificaties verdienen bij een tussensprint aan het einde van de eerste ronde. Wie opgeeft of niet deelneemt aan een bepaalde manche krijgt een forfaitaire tijd van vijf minuten aangerekend.

Het eindklassement van de elite mannen is de X²O Badkamers Trofee, de elite vrouwen strijden om de Soudal Ladies Trophy en voor de U23 bij de mannen is de Trimetal Rookie Trophy de inzet. Ook junioren en nieuwelingen komen aan bod, maar voor hen is er geen apart eindklassement.

Toon Aerts won vorig seizoen de 35e editie van de Trofee, voor Iserbyt en Michael Vanthourenhout. X²O Badkamers is sinds het seizoen 2020-2021 de naamsponsor en blijft dat nog minstens tot 2024-2025.

Auteurs: 
Redactie
Belga